Verslag Recreanten-weekend Steenwijk, De Bult 2012
20 tot en met 22 april 2012

Wij verbleven in:
Hotel De Eese
Duivenslaagte 2
8346 KH De Bult, Steenwijk

Dag 1, vrijdag 20 april

Het hotel was een prima startpunt voor de diverse tochten.
Iedereen was mooi op tijd aanwezig en na een kopje koffie vertrokken we om + 11 uur voor onze eerste route naar de Weerribben en de Rottige Meente. Onder een donkere lucht en soms met forse tegenwind fietsten we door dit unieke moerasgebied met veel water, molens, autovrije fietspaden en leuke brugjes. We zagen de eerste ganzenkuikens en later o.a. ook enkele ooievaars. Onze pauze was in Ossenzijl, in eetcafé Kolkzicht, waar we genoten van een lekkere kop soep. Hierna kwamen we in de Rottige Meente terecht, op de grens van Friesland en Overijssel. Hier moesten we schuilen voor de eerste bui van het weekend. Via enkele schelpenpaden bereikten we een prachtig plekje met een oude sluis uit 1914, die nog in gebruik was. Enkele nostalgische woninkjes, brugjes en een molen maakten het plaatje compleet.

Het was al laat in de middag toen we in het plaatsje De Blesse een snackbar vonden, die open was. Op een invasie van 11 fietsers, die koffie wilden, was duidelijk niet gerekend! Er moest suiker geleend worden bij de buren. Maar de koffie smaakte goed en de ijsjes waren erg lekker!

Na een tocht van 63 km. kwamen we droog in het hotel aan, waar Maria en Riky nog fijn hebben gezwommen en we aan het diner een avondvullend programma hadden.

Dag 2,  zaterdag 21 april

Na een uitgebreid ontbijt en koffie, vertrokken we, door de regen een uur later dan gepland. De weersvoorspellingen waren erg slecht, maar iedereen vond dat we gewoon met de route naar Giethoorn en het rondje De Beulakerwijde moesten beginnen. We zouden wel zien. Ook nu weer hadden we in de eerste helft forse tegenwind. Maar we genoten van de prachtige plekjes waar we langs fietsten en werden zelf ook nog gefotografeerd door enkele Japanners.

De Beulakerwijde is het grootste meer in de kop van Overijssel en hier fietsten we omheen.
Ongeveer halverwege de route, bij St. Jansklooster moesten we kort schuilen. Na het pontje in Jonen kwamen we al snel in Dwarsgracht en hier lunchten we bij de Otterskooi. Om drie uur zou onze rondvaart door Giethoorn en natuurgebied De Wieden starten. Dat werd iets later en op het terras vingen we warempel nog een paar zonnestraaltjes op.

Het stuur van Peers fiets was onderweg gebroken en hij ging op zoek naar een fietsenmaker (20 km. extra!)
Intussen genoten wij van een prachtige boottocht, eerst door Giethoorn en daarna over het open water, mét een stortbui, en door het prachtige natuurgebied. De kapitein kon boeiend vertellen. Op het terras wachtte Peer ons al op, met fiets en met een nieuw stuur.

Samen stapten we weer op de fiets. We namen afscheid van Giethoorn met haar vele bruggetjes en togen richting hotel. Onderweg zagen we vlakbij Steenwijk nog een vijftal ooievaars staan. Na een mooie dag en 69,5/70 km. werd het een (ver)laat diner.

Dag 3, zondag 22 april

We hadden ’s avonds al afgerekend en na het ontbijt werd de bagage alvast in de auto’s gezet. De route van deze dag voerde ons naar het Nationaal Park, het Drents-Friese Wold. Het was een heel ander landschap dan beide andere dagen, met veel bos, heide, schapen, weilanden en akkers.

We bezochten een (gerestaureerde) schuilhut voor onderduikers en een uitkijktoren op de open heide en daar kregen we onze eerste bui van de dag. We pauzeerden in Villa Nova in Zorgvlied en toen we daar aan de koffie en thee met appeltaart zaten viel de regen met bakken uit de lucht. Mari ging zijn zadel afdekken en kreeg de schrik van zijn leven, want vlakbij sloeg een bliksemschicht in.

Ongemerkt passeerden we het drie-provinciepunt van Friesland, Overijssel en Drente. Daarna fietsten we nog langs landgoed De Eese en via een fietspad door het bos bereikten we na 64 km. ons hotel. Hier namen we, onder een bescheiden zonnetje, afscheid van elkaar en gingen tevreden huiswaarts.