Dit weekend, van 17 tot en met 19 april, verbleven we in hotel De Zoete Inval in Haarlemmerliede, een prima hotel en goede startplek voor de diverse routes.

Dag 1. De Kennemerduinenroute

Nadat iedereen aanwezig was en we iets gedronken hadden, gingen we direct fanatiek van start richting Bloemendaal en Overveen. Bij Bezoekerscentrum “De Kennemerduinen” verorberden we onze meegebrachte lunch en vervolgden daarna onze weg in noordelijke richting, allereerst via een vrij liggend fietspad door het groen.

Later kwamen we weer in de bewoonde wereld en passeerden we heel wat mooie huizen. Tot we in IJmuiden kwamen, waar we met het pont over het Noordzeekanaal voeren en we in een hele andere wereld met grote industrie terecht kwamen! Wat een contrast!

Via de zeesluizen fietsten we weer terug richting Kennemerduinen. Er werd een groot zeeschip een van de sluizen binnen geloodst, daar hebben we een tijdje met belangstelling naar staan kijken! Mari heeft de lengte van het schip gemeten met zijn fietsteller, het was + 250 meter lang en de geschatte breedte 40 meter!

Daarna onder de rookwolken van de hoogovens verder. Buiten de bebouwde kom kwamen we weer in de duinen terecht en via het Nationaal Park Zuid- Kennemerduinen reden we richting Bloemendaal aan zee. Onderweg ontmoetten we herten, Schotse Hooglanders en Konikspaarden en we passeerden het prachtige Vogelmeer, dat zijn naam eer aan deed!

 Inmiddels liet ook de zon zich zien!

De koffiepauze aan zee deed ons goed en via glooiende duinen en een stukje Haarlem kwamen we na 69 km. weer bij ons hotel aan, waar ons een warme douche en heerlijk diner wachtte!

Dag 2. Haarlem-Woestduinroute

Na een uitgebreid ontbijt haalden we onze fietsen uit de kelder en vertrokken we uitgerust en goed gemutst richting Haarlem, waar we een mooie en interessante stadswandeling gemaakt hebben! (Haarlem Monumentaal van de VVV.) Haarlem is echt een prachtige en interessante stad, daar waren we het allemaal over eens!

Via een stukje Haarlemmerhout en door de duinen fietsten we naar Zandvoort.

Daar hebben we op de boulevard allemaal een lekker visje gegeten en daarna lag er een prachtig, ongeveer 11 km. lang, fietspad door de duinen voor ons. Met de wind in de rug en een lekker zonnetje fietsten we naar het zuiden, naar Noordwijkerhout.

Eerst nog even een klein ommetje om koffie te drinken bij een strandtent en afscheid van de zee te nemen. Johan had de eer om daar de enige lekke band van de vakantie te krijgen!

Het vervolg van de route verraste ons met vele bloeiende bollenvelden, voor de tulpen was het nog te vroeg, maar met name geurende hyacinten waren er volop. Prachtig!

In de verschillende dorpjes waar we door kwamen,  waren ook nog vele staaltjes huisvlijt te zien, prachtige schilderijen en andere kunstwerken van bloembollen.

Daarna ging het richting hotel, fietsend ten zuiden van Haarlem via een mooi en waterrijk gebied.

Een paar honderd meter voor ons hotel wachtte ons de grootste verrassing van deze fietsvakantie: Broedende lepelaars, die je vanaf het fietspad heel goed kon zien

Na een prachtige dag inclusief wandeling en 77,5 km. op de teller lieten we ons het diner goed smaken en vierden we ook nog de overwinning van PSV, tot groot genoegen van Mari en Jan L.!  

Dag 3. De Spaarndamroute

Na ontbijten, spullen pakken en uitchecken gingen we op pad om de laatste route van dit fietsweekend te rijden. Dit landelijke gebied met veel recreatie wist ons te verrassen met enkele kleine oude plaatsjes, mooie molens én meerkoeten met hun prachtige kuikentjes!

De meerkoeten hebben zelf een witte snavel, hun jonkies een rode! Een prachtig gezicht!

Koffiepauze hielden we in een mooi huiskamercafé met boeketten uit de tijd van Frans Hals.

Na bijna 37,5 km. werd er nog een groepsfoto gemaakt, geluncht in het hotel, nog even poolshoogte genomen bij de lepelaars, ook hun jongen waren nu te zien, en daarna tevreden huiswaarts getogen.