We verbleven met elf personen in de:
Ernst Sillem Hoeve
Soestdijkerweg 10b
3734 MH Den Dolder/Lage Vuursche
Tel. 035 6668541

WWW.ESH.NL

Dag 1. Gooimeerroute 46,5 km.

We kwamen bij elkaar op de (gratis) parkeerplaats bij het Geologisch Museum Hofland Hilversumseweg 51, 1251 EW Laren.
Natuurlijk begonnen we met koffie/thee! Aan de overkant bij La Place. Het was een beetje een koude en sombere dag met enkele kleine buitjes, maar na de middag werd het iets warmer. Vlakbij La Place lag knooppunt 51 waar we van start gingen.

We zaten meteen midden in het grootste aaneengesloten heidegebied van het Gooi, de Westerheide en Bussumerheide. We fietsten over goede fietspaden en kwamen over de grootste natuurbrug van Europa de Zanderij te Crailo, 800 m. lang en 50 m. breed over spoorwegen van Hilversum naar Utrecht en de snelweg A27.

Daarna fietsten we via het centrum van Hilversum en een van de ’s-Gravenlandse buitenplaatsen  naar de Bovenmeent. Een aantrekkelijk gebied voor vogels, met afwisselend grasland, plassen en moeras. Toen begon het te regenen!

In het Waterliniemuseum in een deel van de oude vesting van Naarden, 14e eeuw, mochten we onze meegenomen lunch verorberen en daarna was het gelukkig weer droog.

Mia had pech, ze kreeg haar fiets niet van het slot. Enkele mensen gingen vast een kijkje nemen aan de andere kant van de vestingmuur, terwijl een paar sterke mannen Mia’s slot onder handen namen. Nadat het probleem opgelost was, vervolgden we onze weg aan de buitenkant van de vesting over een  deel van de vestingwallen en langs de gracht.

Via natuurreservaat  de Naardermeent, een broedgebied voor weidevogels, kwamen we bij het Gooimeer. De kuststrook met beschut rietland, moerasbos en open water is erg in trek bij water-, riet-, moeras-, en trekvogels, want in het ondiepe water langs de kust kunnen ze voldoende voedsel vinden. Vanaf een hoger gelegen punt hadden we uitzicht op de “skyline” van Almere.

In Huizen gingen we op zoek naar een geschikte koffieplek. De Shore Club was open én  ze hadden er lekkere koffie, maar de spannende en verrassende (glazen) wc-deuren waren de bezienswaardigheid van de dag en zorgden voor heel wat gegniffel!

Daarna ging het weer richting start- en eindpunt in Laren en trokken we per auto richting Ernst Sillemhoeve, ons mooie én mooi gelegen hotel.

Na ontvangst kregen we in het hotel nog een lekkere Smoothie, enkele mensen trokken nog wat baantjes in het zwembad en ’s avonds om 19 uur genoten we van het heerlijke Lentemenu.

Dag 2. Polders-  en plassenroute 83 km.

(Route 76,5 + 6,5 km. naar Pannenkoekenhuis in Lage Vuursche)

Vanaf het hotel fietsten we via de bossen van Lage Vuursche naar Hollandse Rading, waar we op de eigenlijke route kwamen.

De Loosdrechtse  Plassen waren oorspronkelijk een moerasgebied. Om het gebied te ontwateren werden sloten naar de rivier de Utrechtse Vecht en de Drecht gegraven. Het laagveen dat zo ontstaan is, werd in de 16e eeuw afgestoken voor turf. Dat werd zo “enthousiast” gedaan dat daardoor de plassen ontstonden.

Na een vrij lange weg met mooie vergezichten, kwamen we via een natuurgebied in het plaatsje Tienhoven en daarna door de plaatsjes Breukeleveen, Muyeveld en Boomhoek. Deze plaatsjes bevinden zich in de provincie Noord-Holland.(De rest is Utrecht.) Midden tussen de plassen passeren we Nieuw-Loosdrecht en Oud-Loosdrecht die samen de plaats Loosdrecht vormen. Net voorbij Kasteel Museum Sypesteyn hebben we bij een bakker koffie gedronken en de nodige broodjes voor de lunch ingeslagen.

We kwamen door Vreeland, beschermd dorpsgezicht met molen, theehuisje, kerk en ophaalbrug en vervolgden onze weg langs de slingerende Vecht. In Nederhorst ten Berg stopten we even om op enige afstand naar het prachtig onderhouden kasteel Nederhorst te kijken en iets verder staken we met een pontje de Vecht over naar Nigtevecht, hier aten we een lekker kopje soep. Even na een klimmetje over een brug kwamen we bij De Spiegelplas, ontstaan door zandwinning en 30 á 40 meter diep. Algen zakken diep naar de bodem waardoor het water heel helder blijft en de plas geliefd is bij duikers en zwemmers. Hiervoor zijn enkele kleine strandjes aangelegd. Doordat de plas zelden dichtvriest kun je hier ’s winters veel eenden en andere watervogels zien.  Via de Ankeveense plassen, pleisterplaats voor veel water- en moerasvogels, kwamen we in Ankeveen. Hier pauzeerden we even in het zonnetje, op een bankje op een speelplaats. Daarna fietsen we via de plaats Kortenhoef en de overige ’s- Gravenlandse Buitenplaatsen, als Schaep en Burgh  van natuurmonumenten, naar ons beginpunt en lieten Hilversum daarbij grotendeels links liggen. Bij het vliegveld moest er natuurlijk even gekeken worden naar de stijgende en dalende (zweef-)vliegtuigjes. Via Maartensdijk gingen we weer “hotelwaarts”, maar dronken eerst nog koffie bij de gezellige Mauritshoeve.

’s Avonds gingen  we pannenkoeken eten in Lage Vuursche. Lekker, maar we moesten wel verschrikkelijk lang wachten!

Daarna nog een drankje in de bar van het hotel en we sliepen weer als roosjes!

Dag 3. Rondom Soest en Soesterberg. (Kastelenroute.) 57 km.

Onze laatste route start vlakbij het hotel.

Door een bosrijk gebied  fietsten we via Lage Vuursche, waar het door hoge hekken en camera’s beveiligde, en daardoor onzichtbare, Drakensteyn (diverse schrijfwijzen) ligt, naar kasteel Groeneveld, een statig landhuis uit de 18e eeuw. Helaas waren we nog te vroeg om bij dit prachtige kasteel koffie te drinken! Via de mooie, grote landgoedtuin fietsten we verder door de bossen richting paleis Soestdijk.

We hebben het kasteel vanaf de buitenkant bekeken en zijn via het monument een kilometer verder aan de overkant, naar De Generaal , een leuk café bij het station van Baarn, gereden voor onze koffie/theepauze.

Daarna vervolgen we onze weg, die ons via de Soesterduinen  richting vliegbasis Soesterberg voerde. Hier moest er toch even écht geklommen worden, er waren dan ook veel wielrenners te zien. Boven wachtte de beloning: Een heerlijke lunch op het terras van restaurant ’t Hoogt(!). En vanaf hier waren we bergaf in een mum van tijd op de landingsbanen van voormalig vliegbasis Soesterberg. Toch wel bijzonder om hier te kunnen fietsen.

Het nabijgelegen Militaire Luchtvaartmuseum  hebben we helaas door gebrek aan tijd niet meer kunnen bezoeken.

Tijdens de route terug naar het hotel zagen we wéér heel veel prachtige, zeer grote landhuizen. Het is echt ongelooflijk hoeveel we er daarvan in deze drie dagen hebben gezien!

Bij het hotel werden de fietsen in en op de auto’s gezet, nog een groepsfoto voor het prachtige hotel gemaakt, en dronken we binnen als afscheid, nog een laatste kopje koffie/thee.

Ons negende fietsweekend zit er weer op! Wat was het gezellig en wat hebben we weer veel moois gezien in de voorbije drie dagen!