Voor onze 15e fietsvakantie streken we van 16 t/m 18 april neer in hotel-restaurant Dinkeloord gelegen aan De Dinkel in Beuningen, vlakbij Denekamp.

Dag 1. Naar Ootmarsum, 53 km.

Met enige vertraging door de files, arriveerden we alle twaalf rond 11 uur in ons hotel.
Na een kopje koffie of ander drankje stapten we op de fiets voor de eerste fietstocht van deze vakantie.
Kort na de start fietsten we langs het kanaal Almelo-Nordhorn. Dit kanaal wordt sinds 1960 niet meer bevaren en is een echt natuurgebied geworden. We zagen er o.a. twee paar broedende zwanen, meerkoeten, eenden en ganzen.
Ook kwamen we voorbij het geboortehuis van wielrenner Hennie Kuipers.
Het werd steeds warmer en in Ootmarsum aangekomen kon er wel een jasje uit!
We bezochten het Openluchtmuseum en waanden ons terug in de tijd!
Er liepen kippen en pauwen los rond en we zagen, in gedachten, onze moeders weer achter het wasbord staan! Er was een mooie verzameling oude Twentse, vooral vakwerk-, gebouwen, waaronder een los hoes, klöpkeshoes* en een eenvoudig, volledig ingericht boerderijtje.
We kregen een goede voorstelling van hoe de boerengezinnen hier vroeger woonden.
En er kwamen veel verhalen over vroeger los!
Na afloop lonkte het naastgelegen terras voor een fris drankje!
Toen we weer een beetje bijgekomen waren vervolgden we onze tocht, fietsend door het mooie, afwisselende Twentse landschap. Richting hotel passeerden we het mooie landgoed Singraven.
Nadat we ons in onze comfortabele kamers geïnstalleerd hadden, werden we verwend met een heerlijk diner met heel veel frites! En daarna keken we met de hele groep naar de spannende wedstrijd van Ajax tegen Juventus.

Dag 2. Naar Oldenzaal, De Lutte en het waterrijke Duitse Nordhorn, 83 km.

Via het mooie Lutterzand met het riviertje de Dinkel naar Oldenzaal.
Een oranje gekleurde beeldengroep van vrouwen in ondergoed trok onze aandacht. Dit was een herinnering aan een stukje Oldenzaalse textielgeschiedenis en vrouwenemancipatie!
Tinie las ons het boeiende verhaal voor.
In het centrum ligt een bijzonder plein, geplaveid met heel veel stenen met een kruisje. Dit is een herinnering aan de oude graven, die voorheen op deze plek gelegen waren naast de Sint Plechelmusbasiliek, opgetrokken uit grijze Bentheimer zandsteen.
Daarna bezochten we de botanische tuin bij de Lutte.
In deze omgeving zagen we veel ooievaars, ook op het nest.
Onderweg werden we door Maria en Toon getrakteerd op 22 gekookte eitjes!!!
Langs een lange gracht kwamen we Nordhorn binnen, en pauzeerden we vlakbij het mooiste plekje van Nordhorn, bij de aan de Vecht gelegen oude korenmolen, een watermolen.
Via het park reden we de stad uit.
Na deze lange dag smaakte het diner weer extra lekker! Fietsen maakt hongerig!!!

Dag 3. Naar Bentheim en Gildehaus 62 km.

Nauwelijks vertrokken, ongeveer 1 km. van het hotel, reserveerden we bij een restaurantje in Beuningen een tafel voor ons afscheidsdiner ’s avonds.
Allereerst reden we een heel stuk door een mooi lichtglooiend landschap, met links en rechts door tapijten van gele paardenbloemen bedekte weilanden. Na de grens kwamen we al gauw in een bosrijker gebied.
We zagen een wouw vliegen en enkele kraanvogels in het veld.
We pauzeerden bij een prachtig ven in het onder Gildehaus gelegen veengebied en later beklommen we nog een uitkijktoren.
Verder fietsend door de bossen zagen we in de verte het kasteel van Bentheim al liggen.
Na een stevig klimmetje genoten we echt van de lange pauze op een fijn terras met uitzicht op het kasteel!
Daarna eerst een pittige afdaling en toen richting Gildehaus.
Daar klommen we nog even naar een uitzichtpunt! Maar ook vanaf de hooggelegen laan waarop wij onze route vervolgden, bleven we mooie uitzichten en doorkijkjes houden!
Weer fietsend via het Luttelerzand ging het richting Beuningen, waar de tafel al gedekt was en we van een gezellig afscheidsdineetje genoten!
Terug fietsend naar het hotel, aan de rand van het bos, in het licht van de ondergaande zon, stapte een sierlijke ooievaar rond! Wat een bijzonder afscheid van Twente!

Het was een fietsvakantie om met plezier op terug te kijken!
Door ons charmante, aan de Dinkel gelegen hotel, met lekker eten en goed gevulde lunchpakketten. De prachtige natuur; alle bloemen, de reetjes, de ooievaars en andere vogels en het mooie landschap.
Een fietsvakantie zonder pech of valpartijen en er is geen onvertogen woord gevallen.
En we hadden prachtig weer!

*Zie internet.